top of page
Keresés

Mit kell tudni a kávénkról?

Eljött ez a nap is, végre kávét is lehet kapni nálunk! Már nyitás előtt egy évvel tudtuk, hogy szeretnénk kávét is felszolgálni a péksütik mellé, viszont azt is tudtuk, hogy a pékség elindítása akkora feladat számunkra, hogy a kávézó rész kialakításával egyszerre nem sikerült volna. Mindenben a maximumra törekszünk, így inkább vártunk egy kicsit, és csúsztatva indítottuk el ezt a projektet.





Tavaly augusztusban találtunk rá arra a kávégépre, ami a mi igényeinket tökéletesen kielégíti. Az első számú szempontunk az volt, hogy legyen különleges, amit nem sok helyen látni, ezen kívül főzzön finom kávét. Még vendéglátós tanulmányaink alatt hallottuk, hogy a dugattyús-karos gépek, a mai elektromos eszpresszó kávéfőzők elődjei, és egyszerűen, de nagyszerűen működtek. Nem sok minden tudott elromolni bennük, kiváló kávét főztek, azonban nem volt könnyű megtanulni a használatát. A kihívást vettük és kerestünk egy magyar gyártmányú karos-dugattyúst.


A gép a Casino Mocca márkanevet viseli és a KERIPAR Kereskedelmi Gépgyár vállalat gyártotta Magyarországon a 70-es években. A mi gépünket egy siófoki kávégépszervízes restaurálta nekünk. Különlegessége, hogy egyedül a kazán felfűtéséhez szükséges elektromosság, minden mást mi magunk adunk hozzá kézi erővel a karok segítségével. Már az is élmény, hogy a gép csendes, a kávé hangtalan csorog le a csészékbe. Legjobb tudásunk szerint ilyen gépből már csak kettő üzemel az országban.





Na de, beszéljünk a kávénkról is! Ahogy a kenyérsütésnek, ennek is személyes története van. Nagyjából négy éve váltottunk a darálós kávégépre otthon és ezzel egyidőben keresnük kellett egy jó szemes kávét is. Sokféle terméket kipróbáltunk, végül egy esztergomi kávépörkölőre találtunk rá, akik kis, családi vállalkozásukban készítik a kávékat. Majd mikor a kávézónk nyitásánál újra átnéztük a magyar kávétársaságokat, hiába voltak nevesebbnél nevesebb kávék, továbbra is a Pacificaffe termékei tetszettek a legjobban.





A kávétól azt vártuk el, hogy legyen harmadik hullámos, tiszta eredetű ültetvényről. Pörkölésnél megőrizze a frissességet és ízharmóniát, ne legyen túlégetve. Viszont a savanykás, gyümölcsös ízvilágot nem éreztük közel magunkhoz, úgy gondoltuk, hogy a pékségünkhöz és péksüteményeinkhez az olaszosabb, mogyorós ízvilág jobban passzol. A Pacificaffe Jingle Blend fantázianevű kávékeveréke hozta számunkra a legjobb élményt a gépünkkel párosítva. Ez a blend egy karácsonyi kiadásnak indult, de annyira megtetszett a közönségnek, hogy végül a cég állandó kínálatban hagyta, legnagyobb szerencsénkre. :)


Ha szeretnéd kipróbálni kávéinkat, látogass el hozzánk és kérd helyben fogyasztásra vagy elvitelre!


Jó kávézást!

Emő és Geri


U.i: Mit jelent az, hogy harmadik hullámos kávé? Első hullám a kávézásban a 60-as években jött, amikor elterjedt a kávézás és mindenki számára elérhetővé vált. A második hullám a kávézóláncok megjelenésével söpört végig, ilyenek a Starbucks, Coffe Shop Company stb. A harmadik hullámban pedig arra is figyelünk már, hogy a teljes ellátási lánc egész a termelőtől a kávéfőzésig minőséget biztosítson számunkra. Fontos szempontok a fenntarthatóság, a világosabb pörkölés, a kávé gondos elkészítése. Kemény munka és törődés, amit hozzáadnak a termelők, a pörkölők és mi a kávéfőzők is, így egy magasabb még élvezhetőbb végeredményt tudunk nyújtani. Mivel pékáruinkban is a maximumra törekszünk, nem volt kérdés, hogy a kávé kiválasztásánál is ezt a szempontot követjük.


375 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page