top of page

Törekszünk a lehető legjobban megválasztani alapanyagainkat

Liszt: Lassan 3 éve, hogy a családban elkezdődött egy saját kovász készítése, etetgetése, babusgatása és felhasználása kenyérsütéshez. Eleinte a legközelebbi boltban kapható általános kenyérliszteket használtuk, később áttértünk a Pásztói malom lisztjeihez. Láttuk, hogy készítenek bio minősítéssel ellátott liszteket is, de nem vásároltunk belőle, mert drágálltuk, és nem gondoltuk, éreztük, hogy többet adhatna. A kovászos kenyér készítéséhez sok idő kell. A jó kovászos kenyér készítéséhez pedig még annál is több. Egyszer aztán úgy gondoltuk, amikor már egy kezdő szinten nagyjából elsajátítottuk a folyamatokat, hogy próbáljuk ki ugyanezt bio lisztből. A tészta érési ideje, és kelesztési ideje negyedével csökkent. Nem arról van szó, hogy időt nyertünk, hanem arról, hogy ez rávilágított arra, hogy mennyivel több élet van egy bio gabonából őrölt lisztben, így a vele etetett kovászban és az abból dagasztott tésztában is. Nincs lesokkolva vegyszerekkel, hanem rajta vannak a szemeken a természetes gombák és baktériumok. Ezek az éltetői a kovásznak, a kovásszal dagasztott tésztának. A szintén bio alakor búzalisztünket pedig magától a termelőtől vásároljuk, aki lisztté is őrli azt.

Víz: Azt tapasztaltuk, hogy a klór erőteljesen kiérződhet egy kenyéren, így az üzem kialakításánál fontos szempont volt, hogy egy víztisztítót is beépítsünk, ami kiszűri a klórt és egyéb szennyeződéseket is.

Só: A liszten tanulva elkezdtünk törekedni arra, hogy minél érintetlenebb alapanyagokat keressünk, így találtunk rá az erdélyi sóra, ami nincs ülepítve és fehérítve és nagyon gazdag természetesen előforduló ásványi anyagokban.

Lekvár: Péksüteményeinkbe a kismarosi Ciszterci Monostor nővéreinek lekvárjait használjuk. A velük való találkozás során kiderült, hogy nagyon odafigyelnek, hogy  akörnyező kistermelőket támogassák. Lekvárjaik nem tartalmaznak tartósítószert, nagy gondoskodással készítik.

Zöldség, gyümölcs: Zöldségeket első körben a Zsámboki Biokertből és az örbottyáni Egészségkosárból vesszük, amit pedig ők nem árulnak, azt a G-Fruct Kft-től vásároljuk, ezzel is támogatva a helyi vállalkozásokat.

Alapanyagainkat úgy válogatjuk meg, hogy abból mi is minden nap szívesen fogyasztunk, ezért amit tehetünk a kis "konyhapolcunkra" is kiteszünk és megvásárolható nálunk.

bottom of page