top of page
Keresés

Mi is a focaccia?

A focaccia (ejtsd: fokáccsá) egy 2000 éves, olasz kenyértípus. Jellemzően laposra nyújtják és egy sütőformába teszik, vagy forma nélkül, talpon sütik. Feltét nélkül is fogyasztják, de gyakran használnak fűszereket, zöldségféléket, néha gyümölcsöt is. Előfordul, hogy a kész, de még forró tésztát meglocsolják még egy kis olívaolajjal. A focacciát mondják a pizza ősének, a kettő közti különbséget a New York Times írója fogalmazta meg jól: "a focaccia sok kenyér egy kis feltéttel, míg a pizza sok feltét egy kis kenyérrel", azaz a focaccia jóval vastagabb tésztájú, mint a pizza.


A focaccia szó eredete a "panis focacius" latin szóból ered, ami kandallóban vagy szenen sült kenyeret jelent. Jellemzően a szegények kenyere volt, általában mártogatós kenyérnek használták levesekhez. A Római Birodalom terjeszkedésével vált ismertté ez a lapos kenyér, és kezdték a többi déli országban is fogyasztani, a spanyol pan de hogazza és a francia fugasse is a focaccia őse.


A mi focacciáink már tőlünk megszokott módon kovásszal készülnek, élesztő hozzáadása nélkül. A liszt - víz - só kombón kívül tartalmaz extra szűz olívaolajat is. Mi azt tapasztaltuk, hogy olívabogyóval és koktélparadicsommal a tetején a legízletesebb, ugyanis a sós olívabogyó ad egy kis plusz ízt, míg az édes koktélparadicsom különlegessé teszi. Szórunk rá egy kis rozmaringot is, és a sütés után olívaolajjal locsoljuk még melegében. Ha szeretnéd megkóstolni, július 2-án kipróbálhatod, és ha ízlik helyben vásárolhatsz is tőlünk.


Emő és Geri



617 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page