top of page

Rólunk

DSC00351.jpg

Geri és Emő vagyunk, a Sarankó Pékség alapítói. Három csodás kislányunk van, akik 6, 4 és 2,5 évesek. Nevelgetjük mellettük a kovászunkat is, ami több különböző kovász házasításából jött létre. Van benne saját indítás, némi, százévet is megélt "Szabi féle kovász", de kevertünk hozzá egy kis Kovászna megyei kovászt is. A lányok ovijában pedig etettek egy Pablo nevűt is, és végül ettől lett egy erős, sokszínű kenyér és pékáru alapunk.  

Isten hozott Sarankóéknál!

A történetünk sok évvel kezdődött, amikor egészségügyi megfontolásokból magunk kezdtük sütni a kenyeret. Majd új kihívásokat keresve a kovászolást is megpróbáltuk. Igen nagy kudarcokat éltünk meg.   Aztán úgy esett, hogy harmadik gyermekünk születése előtt Geri egyedül maradt a kovásszal pár hétre és annyira összebarátkoztak, hogy már nem is adta többet ki a kezéből a feladatot, és belefogott egy küzdelemes, de izgalmas útba, ami odáig fajult, hogy villamosmérnökként pékiskolába iratkozott, amit el is végzett 2021 februárjában. Mire kezében volt a papír, már a pékségünk helyszíne is megvolt. Sokat dolgoztunk azon, hogy a jelenlegi formájában fogadjon benneteket üzletünk. Ezért fogadjátok tőlünk a lehető legnagyobb szeretettel.

Missziónk

Szeretnénk, ha a termékeinkkel üzenetet is átadnánk. Üzenetet arról, hogy figyeljünk a testünkre, egészségünkre és csak olyat vigyünk be a szervezetünkbe, ami tényleg élelem és nem csak üzemanyag. Hogy ne mindig a legkönnyebb és leggyorsabb megoldást válasszuk, a kalácsot hagyjuk meg ünnepnapokra és inkább dobjunk össze egy zöldségkrémet kenyérfeltétnek (sok zöldséggel).

 

Üzenetet szeretnénk átadni arról, hogy a világnak, amelyben élünk a határait feszegetjük, és itt az idő változtatni, mindenki a saját erejéhez és erőforrásaihoz képest. Mi törekedni fogunk a lehető legkevesebb szeméthez, egy gazdaságos működéshez. És amit leginkább fontosnak tartunk, hogy egy növényi alapú termékpalettához ragaszkodunk. Hogy miért? Mert jelen tudásunk szerint a növényi alapú étrend az, amellyel a legfentarthatóbb módon tudunk élni.

IMG_2915.JPG

Üzenni szeretnénk, hogy legyünk mindig tudatosak a vásárlási döntéseinkben. Lehet, hogy egy kenyér olcsóbbnak tűnik, de ha másnap ki kell dobni a felét, akkor az bizony pazarlás, míg egy vadkovászos kenyér több napig is eláll. Lehet, hogy az van ráírva, hogy kovászos, de a törvény mai állása szerint abban is lehet élesztő, inkább ismerjük meg a készítőt és úgy bízzunk benne. 

Üzenni szeretnénk, mert érdemes arra figyelnünk, hogy hogyan tudjuk kiszűrni az információtengerből a számunkra megfelelőt. Ha egy pékség azt mondja magáról, hogy kovászos pékség, az nem jelenti azt, hogy minden terméke kovászos, és nem használnak élesztőt. Ha azt mondják, hogy jó minőségű alapanyagokból dolgoznak, az még nem biztos, hogy a mi szervezetünknek is jó. 

És végül mindezeknél fontosabbnak tartjuk, hogy figyeljünk egymásra, tiszteljük és szeressük egymást. Ha csak egy kis lépést is indítunk el egy jobb világ felé és a gyerekeinknek egy picivel könnyebb lesz, már megérte minden küzdelmet.

bottom of page